Návštěva Velvyslanectví Spolkové republiky Německo

Po druhé světové válce bylo Německo rozděleno na dvě země – Západní Německo (Spolková republika Německo) a Východní Německo (Německá demokratická republika). Každá země však spadala v období studené války do jiného bloku. Lidé tak hledali způsob, jak se dostat z Východního Německa do Západního. Nejlepší cestou se stalo Československo, kam v té době nebyla vyžadována žádná víza.

Uprchlíci konkrétně směřovali na velvyslanectví Spolkové republiky Německo na Malé Straně. Často nechali většinu majetku doma a přijeli auty do Prahy. Odstavené trabanty brzy zaplnily pražské ulice. Počet uprchlíků se v polovině září dokonce zvýšil natolik, že lidé stanovali ve velkých stanech na zahradě. Celá situace začala být neúnosná.

Dne 30. září 1989 přijel do Prahy tehdejší západoněmecký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher a v odpoledních hodinách jim z balkonu Lobkovického paláce oznámil, že dostali povolení vycestovat na Západ.

Právě k 35. výročí této události se otevřely brány německého velvyslanectví pro širokou veřejnost. Zároveň se oslavilo i 50 let diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi.

V dopoledních hodinách byla akce určena pro školy, a tak toho profesorky a žáci třídy 2S a 5S využili. Po projití bezpečnostní kontroly na nás čekaly vlaječky Německa a Evropské unie. Po schodech jsme se dostali do prvního patra, kde se v místnosti promítaly a vystavovaly dobové fotky, které byly často doplněny zajímavým textem. Také zde byla možnost vyjít na balkon.

Na zahradě jsme si nemohli nevšimnout sochy Quo Vadis (Trabant) od Davida Černého a velkého množství různých stánků, partnerů německého velvyslanectví, kde si pro návštěvníky připravili pestrý program i s odměnami. Například za oblíbené německé slovíčko bylo možné získat plastové brýle nebo si každý účastník mohl namalovat symbol česko-německého přátelství na látkový pytlík. Pro mladší účastníky zde byly připraveny různé jazykové animace a hry.

Nezapomnělo se ani na znalosti německých reálií. V areálu se mohli návštěvníci zúčastnit hned několika kvízů.

Hlavní program však probíhal ve velkém stanu. Kromě koncertu a debat, do kterých se zapojil i nynější velvyslanec Andreas Künne, zde probíhaly historické přednášky. Součástí programu bylo čtení a následné sehrání krátké scénky z komiksové tvorby Opráski s českoňemeckí historje, jejichž autor Jaz měl později autogramiádu.

Celá akce nabídla bohatý program, který dokázal zaujmout návštěvníky všech věkových kategorií. Byla to nejen příležitost připomenout si důležitý historický moment, ale také oslavit dlouhodobé česko-německé přátelství a diplomatické vztahy.

Škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze takové cookies, které jsou nezbytně nutné pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies).
Ok