Zeměpis a biologie na talíři

Středa odpoledne před velikonočními prázdninami. Většina žáků už spěchá ze školy s vidinou několika dnů volna. Účastníci další klubové akce se ale stěhují do cvičné kuchyňky na ZŠ Korunovační, kde se toto středeční odpoledne a ve čtvrtek dopoledne seznamují s kulinářskými kouzly exotické kuchyně. Co se dozvídají od pana profesora Lercha?

  • Jak nakupovat ryby, jak poznat, že jsou čerstvé?
  • Jak připravit filety z ryb a jak využít odpad?
  • Čím nahradit hovězí maso?
  • Co je to kari, kurkuma, muškátový oříšek a květ, skořice, badyán, koriandr..?
  • Jak chutnají a odkud jsou karambola, papája, granátové jablko, jackfruit, passion fruit, rambutan a durian…?
  • Čím ochutit saláty a omáčky? Co třeba šťávou z granátového jablka?
  • K čemu slouží, jak chutnají a voní touleň srdčitá, rdesno vonné, máčka smrdutá, perila křovitá a další rostliny?
  • Jak správně vařit rýži a kterou si vybrat?
  • A co takhle orebice?
  • A flambování?

Prostě spousta novinek, chuťových zážitků…krásný začátek velikonočních svátků.

Další klubová akce proběhne v druhé polovině května (19. nebo 26. 5.). Půjde o sobotní exkurzi do Českého krasu – aneb znáte třemdavu, medovník, tolitu, pupkovec kozlík, lilie? Nebo chytili jste někdy třeba cvrčka? A co dělá, když striduluje? A třeba najdeme i plazy a obojživelníky Českého krasu. A možná zaujme i travertin…