Biologie a zeměpis na talíři

Letos 15. a 16. listopadu proběhl další kurz Biologie a zeměpis na talíři aneb vaříme se Zdeňkem Poh(lerchem). Po minulém kurzu středomořské kuchyně jsme se tentokrát opět vydali do rozmanité Asie. Dvoudenní kurz byl však nyní koncipován poněkud odlišně. V pátek jsme po vyučování navštívili pražskou tržnici Sapa, kde se studenti mohli seznámit s celou řadou druhů exotických surovin. Největší zájem vzbudilo tropické ovoce (např. nejaromatičtější ovoce světa durian, největší ovoce světa chlebovník neboli jackfruit, či sladký a šťavnatý rambutan). Nechyběl ani výklad o biologických a geografických zajímavostech některých surovin, jakož i o jejich využití v kuchyni. Po nezbytném nákupu proviantu na sobotní vaření jsme se přesunuli do jedné z mnoha místních restaurací, kde se většina účastníků zahřála tradiční vietnamskou polévkou pho.

V sobotu ráno jsme se sešli před ZŠ Korunovační, v jejíž výborně vybavené kuchyňce mohlo začít samotné vaření. Studenti byli rozděleni do dvojic či trojic a chopili se kuchařského náčiní. Během několika hodin se výsledkem jejich úsilí staly tři originální asijské pokrmy. Nejprve to byl vietnamský salát bún bo nam bo, jehož základem jsou rýžové nudle, ledový salát, proužky mrkve a salátové okurky, opražené arašídy, smažená šalotka, bylinky (koriandr, thajská bazalka, perila), mungo klíčky a tenké plátky marinovaného a orestovaného hovězího masa. To vše přelité skvělou sladkokyselou zálivkou nuoc cham (voda, rybí omáčka, rýžový ocet, cukr). Jako druhý chod se servírovalo sushi, a to hned ve dvou variantách – tradiční maki a atraktivně vypadající „obrácené“ california maki sushi. Studenti při výrobě sushi sami vytvářeli kombinace surovin uvnitř rolek a nutno dodat, že výsledky chutnaly i vypadaly skvěle! Třetí pokrm se jmenuje nasi goreng (smažená rýže s volským okem navrch) a jedná se o nejtypičtější pouliční jídlo v Indonésii a Malajsii.

Studenti (včetně těch nejmladších) prokázali během kurzu mimořádnou zručnost a nadšení, což je skvělá zpráva pro další podobné kurzy do budoucna. Velký dík pak patří kolegyním Kamile Babické a Aničce Bucci a taky panu Babickému, který se na podobných akcích tradičně stará o logistickou a technickou podporu.

Už teď se těšíme na další gastronomicko-vzdělávací kurzy v roce 2020! ☺☆

Z. Lerch